Erasmus+ szakmai gyakorlatok diákoknak és szakoktatói tanulmányutak tanároknak Németországba és Spanyolországba.

Kedv és motiváció ébresztő hírlevél azoknak, akik jövőre csatlakozni szeretnének EU-támogatással diákoknak és pedagógusoknak hirdetett külföldi szakmai gyakorlatainkra/tanulmányútjainkra.

Egyesületünk ismét sikerrel pályázott a Tempus Közalapítvány által kiírt Európai Uniós pályázatra.

A projektet az Európai Unió támogatja:

Idén októberben 10 szakoktató 1 hetes berlini tanulmányútra kapott támogatást az Európai Uniótól. Jövőre pedig 30 szakképzésben résztvevő diák szakmai gyakorlatára kerülhet sor Berlinben és Valenciában.

Mind a tanárok, mind a diákok az egyesületünkkel konzorciumot alkotó öt iskolából kerülnek kiválasztásra. Idei partnereink: 3 budapesti vendéglátó ipari szakképzéssel (is) foglalkozó intézmény (a Giorgo Perlasca és a Dobos C. József Vendéglátó ipari Szakközépiskolák, valamint a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ), továbbá egy budapesti informatikai szakközépiskola (Egressy Gábor Két Tanítási nyelvű SzKI), és a gödöllői, sokféle szakmát képző Madách SzKI.

A szakoktatók a német és magyar szakképzési rendszert hasonlítják össze, berlini szakképző intézményeket látogatva jó gyakorlatokat gyűjthetnek, illetve az EU-pályázatokban rejlő lehetőségeket ismerhetik meg közelebbről.

Konzorciumi partnereink saját hatáskörben bonyolított válogatás után küldik szakoktatóikat illetve diákjaikat az egyesületünk által szervezett programokra.

Az iskolákon kívül fontos partnereink a fogadó intézmények: Berlinben egy régi, kipróbált partnerkapcsolatunk van (www.europabildung.org), akik az ősszel induló tanár csoport után tavasszal 2 magyar diákcsoportnak kínálnak majd szakmai gyakorlati helyeket[u1] . 10-10 fodrász illetve szakács/pincér tanuló utazhat Hozzájuk Berlinbe, hogy 3 hetes szakmai gyakorlattal egybekötött kalandos, vidám napokat töltsön egy pezsgő, fiataloknak nagy élményt nyújtó városban.

A jól működő németországi partneri kapcsolatunkat szélesítettük egy spanyol fogadó szervezet bevonásával. Az Esmovia (www.esmovia.es) szakképzési és egyéb ifjúsági utakat szervező egyesület Valenciába várja jövő tavasszal/nyáron azt a 10 szakácsot illetve 10 pincér tanulót, akik egy tengerparti mediterrán nagyvárosban szeretnék kipróbálni magukat, és továbbfejleszteni szaktudásukat.

Egyesületi koordinálásunkkal erősíteni szeretnénk a konzorciumi partneriskoláink egymás közti kapcsolatépítését is, ezért a pedagógus csoportot az 5 partneriskolából vegyesen szervezzük.

Reméljük, hogy a szervezett programunk alatt kialakuló szakmai kapcsolatok a projekt után is jól működnek tovább.

Az út élményei honlapunkra később felkerülnek. Ha felkeltettük érdeklődéseteket, és szívesen vennétek részt hasonló pályázatainkon, keressetek bennünket elérhetőségeinken: info@eleveneuropa.hu, Tel: +36703979497

(A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.)