EuroCure 2014 – Erasmus+ stratégiai partnerségi együttműködés az egészségügyi/szakápolói képzés terén

Német szaknyelvvizsga ÉS Európa-szerte elismert ápolói végzettség, tanulás ÉS munka, pénzkeresés ÉS tanulás ÉS berlini/nemzetközi, élmény-gazdag ifjúsági év(ek) – ezt mind-mind elérhetővé tesszük Neked!

Egy cseh, német és magyar együttműködésben dolgozik egyesületünk.

2014 tavaszán három országból összesen 9 egészségügyi szakképzés terén (is) dolgozó szervezet létrehozott egy konzorciumot egy 2 éves projektmunkára.

A csehországi egészségügyi szakképző iskolákat összefogó egyesület, mint konzorciumi koordinátor benyújtotta közös pályázatunkat az Európai Unió által indított Erasmus+ stratégiai partnerségi együttműködési program-sorozatban elnyerhető támogatásra. Az „EuroCure 2014” fedőnevű nyertes programban a Ceske Budjeovice székhelyű koordináló egyesület mellett 3 cseh és 1 magyar egészségügyi szakközépiskola (Raoul Wallenberg Egészségügyi Szki, Budapest), mint képzőintézmények, egy berlini klinika (Vivantes), mint képző- és munkahely, egy berlini nyelviskola, továbbá egy berlini valamint egy budapesti, az ifjúság szakképzésében szerepet vállaló szervezetek dolgoznak együtt.

A projekt ötlete egy korábbi EU-pályázat során (Egész életen át tanulás Leonardo pályázat) született meg. Ezen „elődprojekt” témája a különböző országok szakképzési rendszerének összehasonlítása volt. Ekkor tűnt fel a programban résztvevőknek, hogy egyrészt időtartamában és képzési anyagában, az elérhető képzettségi szintekben, de főleg a képzés szisztémájában lényeges eltérések vannak a szakápolói szakképzésben a három országban.

A 2 éves együttműködés célja:

  • elsősorban a résztvevő országokban, de tulajdonképpen Európa szerte egységes, az európai képzési keretrendszernek megfeleltethető, AZONOS képzettségi szintek meghatározása,
  • az azonos szintű, európai akkreditált szakképzés későbbiekben folytonosan működtethető lehetőségének kidolgozása (a Vivantes berlini klinika szakképző központjában egy forradalmian új, „európai”egészségügyi szakápolói szakképzési tanterv alapjainak elkészítése)
  • a Vivantes Klinikán DUÁLIS KÉPZÉSBEN (alkalmazotti jogviszonyban tanulással) nemzetközi szakápolói szakképzés elindítása

A stratégiai együttműködés programja, munkája:

– A 3 országbeli egészségügyi szakképzés terén lévő különbségek részletes feltárása, az országok képzési szisztémájának összehasonlítása egy kidolgozandó, egységes szempontrendszer alapján (kérdőív, fogalom magyarázat, szituáció-analízis…)

– a magyar és cseh tanmenetek/tantervek németre fordítása, majd összehasonlítása és elemzése utána 2 országban megszerezhető szakápolói végzettség németországi (részben) elismertetése, akkreditációja, a folyamatban felmerülő problémák és/vagy szükséges további teendők megvitatása egy job shadowing munkahéten Berlinben (mindhárom ország szakmabelijeinek részvételével)

– a magyar és csehországi eü-i szakképzésben tanulók számára – alternatív szakképzési programként – egy új, „európai” egészségügyi/szakápolói végzettségi szintet megcélzó németországi szakképzési terv kidolgozása (Vivantes Klinika és Szakképző centrum)

– a kidolgozandó „európai” szakképzési tanterv részeként lényeges német nyelvi kurzus (online előkészítő nyelvtanfolyam) kidolgozása a 3 országból a programban résztvevő német nyelvtanárok együttműködésével

– a leendő szakképzésben résztvevők „mentorálását” segítő coaching-program kidolgozása

-„tesztelése” után a tapasztalatok kiértékelése, és a legjobb minőségű szakképzési terv összeállítása: nem csupán szakmai, hanem nyelvi és kommunikációs támogatást is nyújtó tanterv összeállítása

– fentiek „tesztelése”: Hogy látják a diákok, amit nekik kitalálnak a szakemberek? – 45 napos diák szakmai gyakorlat keretén belül a tervezett, illetve kidolgozás alatt lévő szakképzési program „prototípusának” (szakmai tartam, nyelvi kurzus, coaching) tesztelése, közös megvitatása, értékelése országonként 4-8 diák résztvevővel

– multiplikátori, terjesztő konferenciák mindhárom országban, ennek keretében:

2015. szeptember 25-én Budapesten tartunk egy konferenciát, ahol a 2 éves együttműködés részleteiről, az addig elérendő konkrét eredményekről, és a jövőbeli németországi (berlini) szakképzési terveinkről számolunk be. A projekt hosszú távú folytatásaként nagy reménnyel várható nemzetközi (kezdetekben németországi (Vivantes Klinnika, Berlin) szakképzési lehetőséget fogjuk népszerűsíteni. Az egészségügyi szakképzésben érintett MINDEN szervezetet (iskolák, munkahelyek képviselőit, leendő szakképzésben résztvevőket, segédápolóként „megrekedt” továbbképzésre vágyókat, és minden érdeklődőt várunk megrendezendő konferenciánkra!

Részletek az info@eleveneuropa.hu címen!

Mentés